Tussendoortje: uitrusting

   

Samen met Pasen in een Ferienwohnung: heerlijk. Een warm bad van liefde en een spijkerbroek. 

Maar papa moet wel even alles wassen, schoonmaken, nalopen en aanvullen. 

Leuk om even te laten zien hoe veel ik toch nog bij me heb. Al vindt Suze dat het lichter is dan haar schooltas. (Klopt niet hoor)
1
De rugzak, alle vakken bij elkaar 2300 kubieke inch, 36 liter. Het is 1 simpele zak, zonder frame, met simpel draagstel. Buitenop zitten twee flessenzakjes, één groter net achterop, en een deksel. Op de linkerheupband zit een rood zakje voor de telefoon. 
2
Bovenin het deksel van de rugzak:
– papieren (rood tasje), portemonnee
– accu en laadsnoeren
– zakmes
– koptelefoon, waterverfsetje, blaadjes zeep. 
– schrijfboekje en pen. 
– geel foudraaltje met zalfjes ea
3
De rugzak krijgt z’n stevigheid van 
– het matrasje (geel). 
– tent en stokken
– slaapzak (zwart)
4
In het hoofdvak:
– bodywarmer (boven, zwart)
– lakenzak (blauw)
– kleding (blauwgroen; avondsokken, ondergoed, truitje, overhemd, lange onderbroek)
– pan met beker, brander en windscherm erin
– foudraaltje (donkergrijs) met massageolie, kompas, voetenspul, kam, etc
5
Buitenop:
– zonnebril
– 2 x 250 cc brandstof
– regenkleding (khaki)
– thermos, 1 literfles, 1 liter opvouwbare fles (paars), lepel. 
– grondzeil ( op de foto zit die al in het netje van de rugzak)
6
Wat ik aan heb. 
Hieronder nog wat foto’s. 

 

samen in Rothenburg

De meiden in een jachtstoel

  

Paasvuur in de buurt. Heet!

  

Onder handen genomen door Suze met de make up test app van L’Oreal. (Marketing gericht op meisjes…)

 

Spullen: rocket science.

Van een bierblikje kun je een alcohol-brandertje maken. Doorknippen, wand omvouwen, gaatjes boren, klaar. Als je heel handig bent. Voor een paar tientjes doet een Amerikaan het voor je. Geen bewegende delen, een onschuldige brandstof (spiritus) die je van elke huisvrouw kunt bietsen, en het allerbeste: stil. Nee, niet stil, geluidloos.
Ik ben in 2012 overgeschakeld van een benzinebrander naar spiritus. Benzine brandt te hard, is lastig te onderhouden, en behoorlijk vies. Ik had eerst een Thermojet (grote naam voor een waxinelicht-formaat brander), voor naar Rome heb ik een degelijker White Box Stove. Een gerecycled alu flesje, ziet u wel?
Testje: brand 16 minuten op 50 ml brandstof, een liter water kookt in 11 minuten. (Benzinebranders en moderne gasbranders zijn 2 of 3 keer zo snel, en verbruiken minder brandstof).
Hieronder: de white box met een euro ( een Italiaanse met Da Vinci’s armenmannetje!)

(null)

Tweede foto: de pan staat direct op de brander. Dat vraagt wel een onderzettertje.
(null)

De thermojet (links): fragiel.
(null)

De white box stove koop je hier voor 22,95.
Hij weegt 30 gram. Het bespaarde gewicht kun je opmaken aan parmezaanse kaas, droge worst, knoflook en wijn. Want gewicht besparen op eten slaat nergens op.

Spullen: van jongens voor jongens

Ik ben geradicaliseerd. Lette ik vroeger alleen op de juiste specificaties, tegenwoordig ligt alles op de weegschaal. Want een laag gewicht wandelt lekkerder. Als grammenjager kom je al gauw bij kleine ateliers uit, de ‘cottage industry’. Die doen vreselijk modieus: ze bejubelen een product met een verhaal, met de voornaam van de maker er onder. Maar het is ook goed. Tim, Henry en Ron maken spullen die de grote industrie niet maakt, ze duiken onder de radar. De buitensportindustrie verzint elk jaar iets nieuws. Tim, Henry en Ron maken maar 1 ding, en dat doen ze heel goed. Het product van het volgende jaar is een verfijning, een kleine aanpassing, gedaan omdat de gebruikers ze een bericht stuurden over het gebruik van hun spullen in het veld.

Deze Makers en hun spulletjes zijn zo charmant, dat ik ervoor val. Dat werkt precies zoals met alle andere leuke spulletjes. Mijn Rome-reis-dagbudget van € 50, daarvan heb ik € 8 aan spullen besteed. Om dat er uit te halen moet ik circa 15 overnachtingen in een Bed & Breakfast niet laten doorgaan. U weet: een belangrijke taak van de gadgetkoper is het rechtvaardigen van de aankopen met de juiste verhalen…

Even voorstellen:

Henry Shires, Tarptent
Van dit mini-fabriekje kocht ik in 2011 een Scarp 1, een heel stevige, lichte tent. Dit jaar kocht ik er een Moment DW, een lichtere tent, waar ik niet mee naar Schotland zou gaan, maar wel mee naar Rome. Twee haringen, jaja. Zijn ze duur? Nee. Tarptents zijn in vergelijking met een Terra Nova of een Hilleberg heel goedkoop. Zijn ze fijn? Ja. Een Tarptent is een huis.

mtdw-1

Tim Marshall, Enlightened Equipment
Deze man maakt uitsluitend ‘quilts’, slaapdekens. Het belangrijkste beginsel van ultralight, is de multifunctionaliteit. Een quilt kun je in meer temperaturen gebruiken dan een mummy-slaapzak, en hij is veel simpeler. Geen echte rits, geen rugzijde, geen capuchon en geen tochtslurf. De mijne, geschikt voor -6º C, weegt 622 gram. Hoera voor Tim. Pretentieuze bedrijfsnaam, grote belofte. We gaan het zien. Tim werkt ergens in Minnesota met 12 werknemers. Zijn ze duur? Lijkt wel zo, maar ze zijn 30-40% goedkoper dan vergelijkbare slaapzakken van andere aanbieders…

RevStan_Main__98501.1409236427.1000.1000

Ron Bell, Mountain Laurel Designs
Ron is niet erg bescheiden: hij weet dat zijn spullen goed zijn. Je mag hem altijd bellen, en je kunt altijd modificaties vragen. Hij verkoopt rugzakjes van Dyneema X. Rugzakjes, een verkleinwoord, want ja, als je lichtgewicht gaat kan de rugzak slinken. Er zit geen frame meer in, geen compartimenten, en geen ‘draagsysteem’. De mijne, een Burn, weegt 450 gram (met het optionele deksel erop), en meet 36 liter. Voor de meeste mensen is dat een dagrugzak, maar alles past erin. Zijn ze duur? Ja. Handgemaakte flutrugzakjes van geavanceerde materialen zijn duur.

2010burnonronn

Over mijn reis

Ik hou van landschap, de manier waarop we het ons eigen maken, hoe we ons erin bewegen. Een groot deel van onze cultuur gaat over ruimte, dat boeit me. Te voet gaan is de beste manier om de ruimte, de wereld, te ervaren. Je ziet veel, hebt tijd, en je hebt geen vervoermiddel nodig. Fijn!

Ik vertrok op 23 februari 2015 (mijn 46ste verjaardag) richting Rome, en kwam daar op 27 mei aan, na 2.677 km lopen. Dat zijn de getallen. De reis valt voor het overige niet in getallen uit te drukken. Lees graag de blogposts, vooral die van de maand mei.

Mijn route heb ik zelf gebreid, met veel kunst, genoeg steden en wat industrieel erfgoed. Hij voerde langs de Stelling van Amsterdam, het Kromme Rijngebied, de Grebbeberg, het Ruhrgebiet, de Rijn af langs de Rheinsteig en Limes, door het Odenwald en dan langs Tauber en Lech Oostenrijk in. Door het dal van de Adige tot Merano, en dan naar het Gardameer. De Po-vlakte over naar Bologna en van daaraf over de GEA naar La Verna, en langs de route van Kees Roodenburg naar Assisi en naar Rome. Deze route is niet moeilijk, wandeltechnisch dan. De Rheinsteig, de Appennijnen en Umbrië hebben best veel hoogteverschil. Rond 10 april is de route door Oostenrijk sneeuwvrij, vrijwel. Naar mijn bescheiden mening kun je in Italië in juni, juli en augustus niet wandelen, vandaar mijn vroege vertrek.

Ik heb 64 nachten gekampeerd, waarvan slechts 6 op een camping (dat vind ik niks). Ondanks kampeerspul weegt mijn rugzak theoretisch (zonder water, brandstof en eten, bij vertrek uit Nederland) minder dan 6 kg, maar in de praktijk meestal 8 kg. ‘Bergschoenen’ heb ik niet, netzomin als stokken, een hoed of Gore-tex. Ook geen drinksysteem of draagsysteem. Het kan veel simpeler. De pelgrimage als sjouwpartij in de hitte is een conventie, daar heb ik me niet aan gehouden.

Aanstaande pelgrims die meer willen weten kunnen bij me terecht voor informatie, natuurlijk! Mail naar klaas (apestaartje) explanationdesign (punt) nl.

Ik ben bang en ik neem mee…

Als u, op de camping aangekomen, uw satellietschotel uitklapt, de Weber-barbeque opstelt en op uw strandstoel gaat zitten, bent u geen lichtgewicht kampeerder. U verhuist. Als u naar de buitensportwinkel gaat, u daar laat adviseren, en thuiskomt met dure spullen met veel fratsen? U bent consument, op zoek naar comfort. Of hoort u tot de mensen die hun tandenborstel afzagen en meedragen in een toilettas van 200 gram? Dan bent u een slecht rekenaar.

En ik ben in een pedante bui, dus daar komt-ie.

Spullen meenemen is sterker dan nuchterheid en de weegschaal. Menig pelgrim zegt braaf ‘alles wat je thuislaat is mooi meegenomen’. En neemt vervolgens toch te veel mee. En gaat afzien door het sjouwen van spullen die voor geruststelling en comfort moesten zorgen. Écht lichtgewicht wordt het pas als de gewoontes tegen het licht gehouden zijn. De noden gescheiden zijn van de wensen. De angsten in de ogen gekeken.
Je enkels verzwikken niet in lage lichte schoenen, ze worden er sterk van. Zonder regenhoes wordt er niks nat in je rugzak dat niet nat kan worden. Zonder scheerzeep kun je je prima scheren. Zonder dreft wordt je pannetje prima schoon, reservebatterijen liggen in een winkel, een waslijn is die van de buren, van vaseline gebruik je in een week hooguit 10 gram, en een lampje in de tent heb je niet nodig ‘s zomers.

Nu de bekende tips, allen te simpel om echte tips te zijn.

1) Tent, rugzak, slaapzak en matje. Bespaar je met een duur titanium pannetje een gram of 70, een veelvoud bespaar je door de grote stukken eens even door te lichten. Een pelgrim schreef trots dat ze de rugzak al gekocht hadden. Een Fjallräven, geweldig ding, heel comfortabel. Hij woog 3,5 kilo. Deze rugzak is niet alleen de duurste en de zwaarste, er kan bovendien 70 liter in, dus reken maar dat er niks thuisblijft. Dat gaat pijn doen.

2) U moet wegen, alles wegen. Ook de kleine dingen. Dan ziet u dat foudraal, grondzeil, reserveharing en thermosfles verrassend veel wegen.

3) Reservedingen. Laat ze thuis, er gebeurt niets. Reservedingen liggen in de winkel of bij de eerstvolgende boerderij die u tegenkomt. Een halve dag onhandig, honderden kilometers lichter lopen. Voor EHBO geldt grotendeels hetzelfde.

4) Kleding. Een droge broek en extra sokken til je de hele rit. Regenkleding til je 80-90% van de tijd. Een lekkere fleecetrui kan wel 600 gram wegen. Hier valt zo een kilo gewichtsbesparing te halen, misschien wel 2.

5) Komt u in een buitensportzaak, oortjes dicht! Op massaproducten met veel kunstjes zit de hoogste marge. U komt naar buiten met een imponerend ding, maar licht zal het niet zijn, en soms is het zelfs overbodig (‘drinksystemen’, zwitsers zakmes).

En ik?
In 1995 woog mijn schotland-rugzak, zonder eten en water, 19,5kg, en het EHBO-etuitje woog 300 gram. Ik sjouwde geruststellende spullen en kocht ook wel eens iets overbodigs.

Een béétje dominee was vroeger een zondaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Funky Trousers

Golfkleding, daar wordt lacherig over gedaan. Bespottelijke ruitbroeken, tweekleurige schoenen, handschoentjes en roze poloshirts. Kan uitermate gay uitvallen, in meerdere betekenissen van het woord. Word ik wel blij van.

Buitensportkleding, daar word ik niet blij van. Neemt zichzelf overmatig serieus, er kan geen lachje af. De membranen, de wicking layers en de frictionless seams vliegen je om de oren, de ene feature nog imponerender benoemd dan de ander.
Het treurigste buitensport-kledingstuk is de afritsbroek. Niet verkrijgbaar in andere kleuren dan linzengroen, kikkererwten-kaki en grafsteen-grijs. Kan uitermate gay uitvallen, maar dan bij vrouwen.
Maar ja, als je echt lichtgewicht kleding nodig hebt, kom je toch uit bij zo’n fantasieloos stuk zwart of grijs. En als je geen korte broek wilt meenemen maar je gaat toch lopen in een warmere streek, dan is afritsen de uitkomst. Ergerlijk, zoals het allemaal weer klopt!

Stel, ik ga 2300km lopen. Dan wil ik er ook wel eens netjes uitzien, maar niks extra’s meenemen, want alles weegt. Zo kwam ik ineens op een idee, waar zo te zien nog niet veel mensen op zijn gekomen. Ik koop een golfbroek om in te wandelen.
Want: lightweight, wicking, four way stretch en nog zo wat features, maar daarnaast netjes, en op een verfijnde manier lichtvoetig. En: gemaakt om in te lopen, te zweten en rare beweging te maken. In schitterende kleurstellingen als t een beetje wil. De sombermansen onder hun grote rugzakken zullen verrast opkijken als ik langs kom dartelen.

Laten we eens kijken. 2013 Dwyers &Co Designer Funky Check Stretch Tech Golf Trousers. Wow. 2013 Under Armour ArmourStorm 2.0 Waterproof Golf Trousers.
Wow. 2013 Calvin Klein Fleece Lined Thermal Golf Trousers Weather Tech. Wow. De naamgeving is minstens zo uit de bocht als in de buitensport-hoek.
Ook met de kleur kun je uit de bocht: Royal & Awesome Funky Golf Trousers. Auw.
“Stylish and funky golf trousers from Royal & Awesome. Perfect for your annual golf tour, the corporate jolly, your club championship final or spending that “quality time” with your father in law!”

mens-golf-trousers1

De golfbroekenmakers hebben de schoonvader wel, maar de wandeltoepassing nog niet ontdekt. De broeken horen dan ook bij het kunstmatige landschap waar de golfer in rondloopt. Ik ga ervoor, ik vind de scheiding tussen wandelende golfers en echte wandelaars kunstmatig, en je weet t nooit met je schoonvader, misschien wandelt-ie wel mee…
Slechts één vraag blijft open staan: wat wegen ze?

11/2/2015: deze vrag is beantwoord. Mijn schitterende Graham of Mentieth Tartan Golf Trousers van Slanj Kiltmakers uit Schotland (hieronder te zien), waarin ik naar Rome wil, wegen 492 gram. Niet licht, maar niet verkeerd ook.

slanj

Viewranger

Papieren kaarten en losse GPS apparaten zijn verleden tijd? Dankzij Viewranger App, met kadaster 1/25.000 kaarten. Viewranger doet iets heel eenvoudigs: een kaart van een commerciële aanbieder inladen en de positie van de telefoon er op zetten. Onderweg geen internet nodig, tenzij je kaarten wilt kopen online vanuit de app. Nog leuker: je kunt in Viewranger.com zelf kaartdelen selecteren, uitknippen en laden. Zo kun je bijvoorbeeld OpenStreetMap met wandelpaden thuis inladen, ook als je 2300 km loopt.

De afgelopen dagen heb ik wat zitten experimenteren: .gpx-bestanden van langeafstandswandelpaden gedownload. Viewranger maakt in jouw Dropbox een mapje aan. Zet je daar de kaarten, routes, tracks of kaartknipsels in, dan kun je ze vanuit de app laden onderweg. Op www.wandelnet.nl of op routeyou vind je plenty routes. Ook in Duitsland zijn vele bronnen. Italië is lastiger, maar daar biedt Openstreetmap of Opencyclemap uitkomst. De knipfunctie van viewranger is daar op zn best: knip een kaartdeel uit, geef op welke zoomniveaus je wilt hebben, en viewranger maakt een bestand. Zo kun je de wereld rond op thuis geknipte kaartdelen.

Viewranger website

20130621-144147.jpg