Auf eigene Gefahr!

Wildkamperen, fantastisch op een Schotse berg. Maar wat een gedoe in een Ruhrgebied-Stadtwald! Zou je nou niet eens stoppen met verstoppen? Dan kun je ook een beleefd bezoeker zijn. Dat is wat waard in het gehoorzame Duitsland, dat stikt van de zeer dwingende bordjes. Vooral ‘auf eigene Gefahr’ is populair. Daarmee maak je elke activiteit tot een waagstuk. 

Toen ik dus zaterdagmiddag bij dalende zon zag dat het Wald een Naturschutzgebiet was, met uitdrukkelijk verbod, niet alleen op kamperen (zelten) maar ook op mijn smoeswoord bivakkeren (lagern) moest ik overstag.
Een stapje het bos uit en daar is het vervallen boerderijtje met weitje al. Tierärztin Antje vond het meteen goed, een beetje um die Ecke. 
Zondag eindigde de loop in het Stadtwald Hilden. Heel fijn bos, vergeven van de joggers. Ook hier: aan de rand een groot huis, waar Uwe opendoet. Achter de schuur, waar een geëlektrificeerde Jaguar E-type in staat, is wel plek. En gebruik ook het monteurstoilet maar. 
Een stapje verder nog: om 3 uur geen water meer inslaan maar er op vertrouwen dat je dat op de kampeerplek wel krijgt. (Jaja, maar dinsdag, tussen Keulen en Bonn, lukte het water wel last minute maar de plek niet, zodat ik op een gribusplek terecht kwam.)

Essen uit, naar Kettwig, waar het meteen retesteil werd.

.Zaterdag is iedereen aan de wandel. Men kijkt niet op van mijn rugzak of kleurige kleren, maar van de ontbrekende hond.

Boerderij, potentiële kampeerplek. Ja dat is een pauw daar in die boom.Fijn, zo’n Wiese. Dalende maan bij zondopkomst.

Veel rivierdalletjes op zondag. Hier die van de Auger.

Zo bruin als ik word jij nooit, pretoogde de Neanderthaler.

Zeer ingenieuze vallen nagebouwd in het Neandertalmuseum, en niet slleen op schaal.

De Griek bij Stadtwald Hilden heeft een bel bij het keukenraam.

Met stromend water en wifi.

De brug waar ik over wilde. Not.

Nou wordt het echt link, een gaspijplijn! Maar ik durf dat wel hoor.

Deze boomklever is ontaard: hij klimt niet, zoals het hoort, met de kop naar beneden. Kleiber sollen immer den Kopf runter halten!

Geheimtipp: groentesap en chips.

Leverkusen: ook al geen Altstad. Dit mogen ze wel bombarderen.

Slechte timing. Het 51m hoge Bayer logo moet je bij nacht zien.

Industrie, villas, woonblokken, sportvelden, volkstuintjes, de schietvereniging , dan dit beeldenpark Stammheim en dan … de Rijn!

Samen met mij vaart het Sneker vrachtschip Euforie de stad Keulen in. Euforisch, dat ben ik!

Nog wat gevangen? ‘Frische Luft’, nou ik ook.

Avondwinkelstroom voor de foon.

Tsja, 37km, en nog 4 te gaan.